قالب فلزی بتن - مدولار
قالب های فلزی بتن مدولار به دفعات قابل مصرف می باشند و از آن ها برای قالب بندی کليه المانهای بتنی از قبیل ستون، تیر، دال، فونداسیون و غیره می توان استفاده کرد. رویه این پانل ها از ورق های فولادی ۳ میلیمتر و تسمه های پانچ شده پیرامون پانل به ضخامت ۵ میلیمتر و تسمه های سخت کننده پانل از ورق ۳ یا ۴ میلیمتر می باشد. این پانل ها دارای ابعاد با مضرب ۵ سانتیمتر می باشند که عرض آنها از ۱۰ الی ۵۰ سانتیمتر متغییر است و در طولهای ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ سانتیمتر تولید می گردند. پانل هائی نیز با رویه ای سوراخدار به منظور عبور میان بولتها تولید می گردد که بیشتر در قالب بندی دیوارها کاربرد دارند. پانل های قالب بتن تولیدی شرکت تسکو در دو نوع تولید می گردند : ۱- قالب های با عمق تسمه ۵ سانتیمتر که یک متر مربع قالبهای تسمه ۵ سانت ۳۹ تا ۴۰ کیلوگرم وزن دارد و معمولا ۷۰ تا ۸۰ درصد بازار تقاضای این نوع قالب ها را دارند. ۲- قالب های با عمق تسمه ۶ سانتیمتر که یک متر مربع قالب های تسمه ۶ سانتیمتر۴۳ تا ۴۴ کیلو گرم می باشد و معمولا ۲۰ تا ۳۰ درصد بازار، تقاضای این نوع قالب ها را دارند. تسکو قادر به تحویل قالبهای مدولار با ابعاد و اندازه های مورد نیاز در اسرع وقت می باشد. قالب های فلزی مدولار عمدتا در چهار دسته کلی زیر کاربرد دارند:
قالب مدولار فلزی دیوار بتنی:
قالب بندی دیوار های دو طرفه به طور معمول با پانل های مدولار فلزی انجام می پذیرد. در طراحی قالب بندی دیوار ها باید به فشار جانبی بتن تازه متناسب با ارتفاع دیوار و همچنین پایداری کل مجموعه قالب توجه شود.
قالب بندی دیوار دو طرفه از اجزای زیر تشکیل شده است :
۱- پانل های مدولار با ابعاد مختلف که توسط گوه ها به یکدیگر متصل می شوند. این پانل های فلزی از یک ورق که تسمه ها به دور آن جوش داده شده اند تشکیل یافته است.
۲- بولت ها و میان بولت های آب بند جهت انتقال فشار جانبی بتن به اجزای دیگر سیستم قالب بندی استفاده می شوند. این میان بولت ها از سوراخ های ایجاد شده روی پانل ها عبور کرده و توسط واشر کاس و مهره خروسکی به سولجر و سپس با استفاده از واشر دولوله و مهره خروسکی به جک های پشتبند عمودی متصل می شوند. مطلوب ترین فواصل جای گیری آنها به جهت پایداری کامل و انتقال نیروی بهتر در محور افقی ۱ متر و در محور عمودی ۵ سانتی متر می باشد.میان بولت های بالای دیوار را می توان در فواصل ۱ متری در راستای عمودی نیز نصب نمود.
۳- لوله های داربستی که به صورت افقی از یکدیگر ۵۰ سانتی متر فاصله دارند و توسط گیره متوسط به پانل ها متصل می شوند.
۴- سولجر ها که با فاصله ۱ متر در محور عمودی با هم فاصله دارند جهت مهار نیروی هیدروستاتیکی می باشند.
۵- بولت های عصائی که به وسیله مهره خروسکی و واشر کاس به سولجر اتصال پیدا می کنند و سولجر را به لوله داربستی یا پشتبند افقی متصل می کنند.
قالب مدولار فلزی دال بتنی:
جهت قالب بندی سقف های به صورت تیر ودال عموما از قالب های مدولار فلزی استفاده می گردد. قالب بندی تیرها معمولا از یک قطعه در کف و دو قطعه جانبی تشکیل می شود . قطعه کف تیر را اصطلاحا « کف پوتر » و قطعات جانبی را « آویز » می نامند. معمولا ابتدا قالب کف پوتر به روی شمع یا داربست قرار می گیرد و سپس آویزها به روی کف پوتر متصل می شوند. به منظور تامین پایداری داخلی و پایداری خارجی تیرها از پشت بندهای خاص استفاده می شود که اصطلاحا آنها را « دستک تیر » می نامند. در تیرهای با ارتفاع بیش از ۵۰ سانتیمتر، در صورت امکان از میان بولت به منظور تامین پایداری داخلی قالب بتن تیر استفاده می شود .
قالب مدولار فلزی ستون بتنی:
امکان قالب بندی مقاطع متنوع ستون چهار ضلعی با سایزهای محدودی از قالب مدولار فلزی، این قالب را بهترین گزینه برای ستون های چهار ضلعی می نماید.
تسکو برای اجرای ستون ها یک پکیج قالب مدولار در ابعاد مختلف در اختیار شما می گذارد که می تواند کلیه مقاطع معمول ستون ( از سایز ۳۰ در ۳۰ تا مقطع ۱۰۰ در ۱۰۰ سانتیمتر) را پوشش دهد و بسیار مقرون به صرفه می باشد.
در اجرای ستون های بتنی با مقاطع مربع و یا مستطیل، سرعت بتن ریزی بالا بوده و در عین حال سطح مقطع درگیر با بتن نسبت به دیوار ها بسیار کمتر است. لذا در اجرای ستون های بلند، در فواصلی مشخص دریچه های تزریق بتن جایگذاری می شود تا بتن ریزی و ویبراسیون را تسهیل بخشد. شرکت تسکو پانل های دریچه داری را برای این منظور تولید می نماید.
قالب مدولار فلزی فونداسیون بتنی:
اجرای قالب بندی کلیه پی ها و فونداسیون ها اعم از فونداسیون منفرد، نواری، رادیه، باسکولی، پی شیبدار، شناژ، سکو، پدستال و … با استفاده از قالب های مدولار بسیار ساده، اقتصادی و سریع می باشد. از ترکیب و اتصال پانل های فلزی، لوله های پشت بند، اتصالات از قبیل پین و گوه، گیره لوله به قالب، نبشی پانچ شده و کاربرد کنجهای داخلی، کنجهای بیرونی و فیلر ها می توان انواع فونداسیون را قالب بندی و اجرا نمود.
در عین حال باید توجه داشت فونداسیون پرحجم ترین و سنگین ترین بخش سازه بتنی می باشد. حجم زیاد بتن و سرعت پرشدن قالب در بتن ریزی فونداسیون منجر به فشار جانبی بتن و نیروی بالارانش می گردد. در طراحی قالب فونداسیون، همواره می بایست سه مورد زیر مورد توجه قرار گیرند:
الف- پایداری مجموعه قالب
ب- دفع نیروی هیدرو استاتیک فشار جانبی بتن
ج- دفع نیروی بالا رانش یاآپ لیفت
با استفاده از میان بولت ها، قطعات مدفون، پشت بندهای مورب، اتصالات کابلی و کششی، و جک های شاقول کننده می توان پایدارسازی مجموعه قالب و دفع نیروهای جانبی و بالارانش بتن را حاصل نمود.